Mi az a coaching?

A coaching (kiejtve: kócsing) egy sok évtized alatt kidolgozott módszer szerint beszélgetés vagy beszélgetés sorozat.

A folyamat eleje az, hogy van egy kérdés, probléma, döntési helyzet, amiben nem látsz tisztán, nem tudod megoldani vagy csak sok energiádba kerül a megoldás megkeresése.

A folyamat vége az, hogy a fejedben egy kész tervvel, teendőlistával mégy el. innen már önállóan végig tudod vinni a lépéseket, szinte csak rutin teendőkről van szó. Pontosan tudod, mit fogsz tenni és tudod hogy hogyan fogod azokat végrehajtani.

Mi történik a coaching folyamat közben? 

Van egy rossz hírem és egy jó.

A rossz hír az, hogy a coachod kérdezni fog. Sokat. A kérdéseivel tisztázni akarja és valószínűleg fogja is a kérdéses problémát, esetleg a mögötte megbújó igazi okot, a lehetséges megoldást és az oda vezető utat. Ezekre a kérdésekre időnként nem könnyű a válasz, időnként kisebb-nagyobb erőfesazítést igényel a megválaszolásuk.

A jó hír az, hogy ezek a válaszok sokkal pontosabbak lesznek, mint amilyeneket bármilyen tanácsadó, barát vagy tréning adhat Neked. Ezek pontosan arra fognak választ adni, amire a választ kerested. Lehet hogy nem azt a választ fogod megtalálni amire előzetesen gondoltál, de az biztos, hogy a lehető legpontosabb választ, megoldást fogod megtalálni.

Minden folyamat azonos, vagy testre szabott, egyedi módszerekről van szó?

Minden ember, minden élethelyzet és éppen ezért minden folyamat más. A coach személyisége mindig ugyanaz, tehát az alkalmazott technikák, módszerek egy része természetesen azonos, Maga a beszélgetés, az egyes esetekben alkalmazott konkrét eszközök, a végeredmény viszont minden esetbe más.

Erről és még sok más kérdésről a GYIK (GYakran Ismételt Kérdések) menüpont alatt sokkla több információt találsz. Nézz körül ott is, talán megtalálod a saját kérdésedre is a választ.

Egy kép többet mond ezer szónál. Ennél a kis filmnél rövidebben, találóbban kevesen foglalták össze a coaching működését.

Hogyan működik a coaching?

A feladatot Te hozod, a megoldás módszertanát a coach. Te tudod, hogy mit szeretnél megoldani, a coach pedig azt, hogy hogyan juthatsz el a leggyorsabban a megoldásig?

Egy kép többet mond ezer szónál. Egy videó pedig ezer képnél.